ЛАЈКА СО КАМПАЊА “СТОП ЗА ПЕТАРДИТЕ”

СТОП ЗА ПЕТАРДИТЕ И ПИРОТЕХНИЧКИ СРЕДСТВА Празничниот период е веројатно најстресното време за животните, особено за бездомните кучиња кои талкаат сами и незаштитени низ улиците. Употребата на петарди и пиротехнички средства предизвикува не само физички повреди, туку и стрес, страв, психички шок, доживотни трауми и неретко смрт од срцев удар [...]

Повеќе

ДОНАТОРСКА ЗАБАВА ЗА КУЧИЊАТА ВО ЛАЈКА / 18.12.2021

Изминатaта сабота во Цреша Бар хумани граѓани, активисти, здруженија, компании, љубители на кучиња, соработници и пријатели на Лајка дојдоа на неколку часовна дружба и се приклучија во иницијативата за помош на бездомните кучиња згрижени во прифатилиштето на ЈП Лајка. Благодарение на овие хумани граѓани беа собрани огромен број на донации [...]

Повеќе

ПОСЕТА НА ЛАЈКА ОД ДЕЦА И МЛАДИ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЦРВЕНИОТ КРСТ

Измината сабота, 11.12.2021год, на наше огромно задоволство во посета на прифатилиштето на Лајка беа околу 23 дечиња и млади со попреченост и од социјално-загрозени семејства. На оваа посета која е дел од Проектот Хуманко за помош и поддршка воспитно-образовниот процес во организација на Црвениот крст –Карпош, присуствуваа и волонтерите на [...]

Повеќе

ПОСЕТА НА ПРЕТСТАВНИЦИ ОД СОВЕТОТ НА ГРАД СКОПЈЕ ВО ПРИФАТИЛИШТЕТО НА ЛАЈКА

На покана на директорот Војислав Димитровски во посета на ЈП Лајка беа претставници на Советот на Град Скопје. На оваа средба беше презентирана Програмата на Лајка согласно која претпријатието работи повеќе од една година, тековните активности во работењето, идните планови и цели во решавање на проблемот со популацијата на бездомните [...]

Повеќе

ВОЈИСЛАВ ДИМИТРОВСКИ Е НОВИОТ В.Д ДИРЕКТОР НА ЈП ЛАЈКА – СКОПЈЕ

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска го постави Војислав Димитровски за нов директор на јавното претпријатие “Лајка” – Скопје. Димитровски е предлог на здруженијата за заштита на животните, како најдобро решение за претпријатието што извршува дејност од посебен јавен интерес за хуман третман на бездомни кучиња и воспоставување на систем за контрола на [...]

Повеќе

(ВИДЕО) „Social Friday“ во ЈП Лајка за сите општествено одговорни компании

Ги охрабруваме сите општествено одговорни компании да се приклучат на глобалната иницијатива Social Friday, која ја поддржува нашето прифатилиште ЈП Лајка. Поддржете ја глобалната иницијатива Social Friday и излезете од вашиот комфор односно од вашите канцеларии. Направете петоците да не ви бидат монотони, туку напротив забавни и корисни. Придружете ни [...]

Повеќе