GOODIES И ЈП ЛАЈКА ЗАПОЧНУВААТ СОРАБОТКА

ЈП Лајка најавува уште една убава соработка со најдобрата храна за миленици Goodies. Започнувајќи од 1-ви Октомври, месецот кога го славиме и одбележуваме 2-от роденден на јавното претпријатие за бездомни кучиња “Лајка”, Goodies подарува ваучер за 3кг сува храна на секој граѓанин кој ќе вдоми миленик од прифатилиштето на ЈП [...]

Повеќе

ОБУКА ЗА НЕГОВАТЕЛИТЕ ВО ЈП ЛАЈКА

Вчера во прифатилиштето на ЈП Лајка, беше спроведена обука за негователите од британскиот експерт Брајан Фолкнер, претставник од RSPCA – Кралското здружение за спречување на суровост врз животните. Темата на оваа едукативна обука беше правилно спроведување на социјализација на кучињата, безбедно раководење на кучиња на дневна основа без нанесување на [...]

Повеќе

ОБУКА ОД ОТВОРЕН КАРАКТЕР – ПРЕПОЗНАВАЊЕ НА ЗНАЦИТЕ И ГОВОРОТ НА ТЕЛОТО

ЈП Лајка оваа сабота на 17.09.2022 од 10:30 часот организира обука од отворен карактер на тема препознавање на знаците кои ни ги дава кучето, пристап кон улично куче, процена на реакција на куче талкач. Предавач на оваа обука ќе биде британскиот експерт Брајан Фокнер од RSPCA – Кралското здружение за [...]

Повеќе

ОБУКА ЗА ЗАЛОВУВАЧКИТЕ ТИМОВИ ВО ЈП ЛАЈКА

ЈП Лајка продложува да вложува во едукацијата на своите кадри кои работат во служба на бездомните кучиња и граѓаните на град Скопје. Изминатите денови беше спроведена теоретска и теренска обука на заловувачките тимови, на неколку локации низ Скопје од страна британскиот експерт Брајан Фокнер од RSPCA – Кралското здружение за [...]

Повеќе

ЈП ЛАЈКА ЗАПОЧНУВА СО БРОЕЊЕ НА КУЧИЊА НА ТЕРИТОРИЈА НА ГРАД СКОПЈЕ

Јавното претпријатие “Лајка” започнува со броење на бездомни кучиња на територија на град Скопје. Прва пробна општина каде е направено броење на кучиња е Аеродром. Планирани се 3 таргети на броење на Скопје, по општина, на ниво на град и утврдени „хот спот“ локации, на кои е детектирана најголема присутност [...]

Повеќе

ШАРО, УШТЕ ЕДНО КУЧЕ ПО ПРИЈАВА ЗА “КАСНУВАЊЕ” УСПЕШНО ВДОМЕНО ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

ШАРО заловен по втор пат по пријава за „каснување”, со поминати тестови за социјализација, со никакви тенденции за агресија и напад врз човечки фактор, успешно и среќно вдомен во Велика Британија. Благодарност до Happy Tails United кои заедно со нашиот тим успешно го спроведоа целокупниот процес и транспорт на Шаро [...]

Повеќе

СЕПТЕМВРИ – МЕЃУНАРОДЕН МЕСЕЦ ЗА ОДГОВОРНО СОПСТВЕНИШТВО

Најголем причинител за големиот број на бездомни кучиња низ улиците во Скопје е неодговорното сопствеништво, односно потребата од стерилизација/кастрација на милениците за спречување нивна репродукција, како и масовното напуштање на милениците кое е забрането и казниво по закон. Согласно Законот за заштита и благосостојба на животните во нашата држава став [...]

Повеќе

СРНА ЗАФИРОВСКА, ДЕВОЈКА СО ВИЗИЈА И ИДЕИ ДА НАПРАВИ ПРОМЕНИ ЗА БЕЗДОМНИТЕ ЖИВОТНИ ВО НАШЕТО ОПШТЕСТВО

ЈП Лајка во рамките на својата програма за работа го има вклучено волонтерството, како важен сегмент за едукација и подигање на свеста кај граѓаните за хуман третман на бездомните кучиња, кој воедно претставува и поттик на младите за придонес и извршување на општествено корисна работа во рамките на оваа институција. [...]

Повеќе

ИРИНА ТОШЕВА И ЈП ЛАЈКА ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ ЗА МЕЃУСЕБНА СОРАБОТКА

ЈП Лајка и македонската модна дизајнерка и огромен љубител на животни, Ирина Тошева потпишаа меморандум за меѓусебна соработка. Во текот на следните месеци во соработка со Тошева ќе се организираат неколку активности, меѓу кои и моден настан на уникатни парчиња облека и додатоци за миленици изработени од текстилни остатоци и [...]

Повеќе