Дали „Лајка“ ќе ги спаси бездомните кучиња во Скопје?

Приказната за проблемот со бездомните кучиња, нападнати и искасани граѓани не застарува со години. Дали новото претпријатие „Лајка“, заедно со регистарот на домашни миленици и одговорно сопствеништво ќе понудат излез, поради бавното решавање на проблемот страдаат и граѓаните и животните? Тажните слики на масовно отруени кучиња, како последните од Пехчево [...]

Повеќе

Реконструкцијата и доградбата на новото Прифатилиште за бездомни животни Лајка е во завршна фаза

Со овој зафат се прави целосна реконструкција на двата објекти, со демонтажа на веќе постојните метални боксови и елементи, реконструкција на кровот, поставување на изолација и фасада која воопшто ја немало досега. Со реконструкцијата и проширувањето на стационарот во Вардариште, покрај подобрувањето на условите, удвоен е и капацитетот за вдомување [...]

Повеќе

Тина Петрушевска – Директорка на новото ЈП за бездомни кучиња „ЛАЈКА“

Активистката за заштита на животните Тина Петрушевска ќе раководи со новото јавно претпријатие за бездомни кучиња „Лајка“. Откако на 28 февруари Советот на Град Скопје ја усвои одлуката за формирање на ново јавно претпријатие, градоначалникот Петре Шилегов ја назначи Петрушевска за в.д. директорка на „Лајка“, а како што најави членови [...]

Повеќе