Информација за јавноста

Почитувани граѓани на општина Аеродром Би сакале да ве известиме дека од понеделник, 13.март. 2023 г. заловувачкиот тим на ЈП Лајка ќе започне со стратешко заловување во општина Аеродром. Имено, нашиот тим на заловувачи следната недела (13-17. март) ќе заловува во општина Аеродром и тоа во следните реони: Ново Лисиче, [...]

Повеќе

ЈП Лајка почнува со стратешко заловување на бездомни кучиња во општина Аеродром

Почитувани граѓани на општина Аеродром Би сакале да ве известиме дека од понеделник, 6.март. 2023 г. заловувачкиот тим на ЈП Лајка ќе започне со стратешко заловување по општини. Имено, нашиот тим на заловувачи следната недела (6-10. март) ќе заловува во општина Аеродром и тоа во следните реони: Долно Лисиче, Горно [...]

Повеќе

КЕРБЕР, ДИСЛОЦИРАН НА ДРУГА ЛОКАЦИЈА И СПАСЕН ОД АГРЕСИВНИ КУЧИЊА

КЕРБЕР беше заловен минатата година и згрижен во прифатилиштето на ЈП Лајка, по хуманиот третман, поради немање интерес за вдомување беше вратен во локација од каде беше заловен во скопската населба Бутел. Кербер овие денови беше објавен на социјалните мрежи од граѓани кои го затекнале во околината на с.Ракотинци, каде [...]

Повеќе

17 ВРЕЌИ ХРАНА ДОНИРАНИ ЗА САМО ЕДНА НЕДЕЛА ОД ХУМАНИ ГРАЃАНИ ЗА НИВНИТЕ ОМИЛЕНИ КУЧИЊА ОД „ЛАЈКА”

Драго ни е што нашиот нов проект во соработка со (Goodies) Milenicinja.mk, СТАНИ ВИРТУЕЛЕН СТАРАТЕЛ И ДОНИРАЈ ХРАНА ЗА ТВОЕТО ОМИЛЕНО КУЧЕ ОД “ЛАЈКА”, пројави голем интерес кај ѓраѓаните кои изминатата недела донираа вкупно 170 кг храна и си избрааа свое омилено куче, за кое секоја вреќа храна ќе биде [...]

Повеќе

МЕЃУНАРОДНА НЕДЕЛА НА ВЕТЕРИНАРНИТЕ ТЕХНИЧАРИ (13-19.02.2023)

МЕЃУНАРОДНА НЕДЕЛА НА ВЕТЕРИНАРНИТЕ ТЕХНИЧАРИ (13-19.02.2023) Ветеринарните техничари се важен дел од медицинскиот персонал и играат важна улога во извршување и спроведување на ветеринарните практики во секоја ветеринарна амбуланта. Меѓународната недела на ветеринарните техничари која оваа година се одбележува од 13-19.02, има за цел истакнување на важноста и оддавање признание [...]

Повеќе

КАТАЛОГ НА КУЧИЊА (КОИ НЕ МОЖАТ ДА СЕ ВРАТАТ НА ЛОКАЦИЈА)

Во прифатилиштето на ЈП Лајка, се наоѓаат околу 60 кучиња кои од определени причини не можат да се вратат на матичната локација и активно им бараме дом. Ова е КАТАЛОГОТ каде може да ги погледнете на следниот линк на кој се наведени сите информации во однос на кучето https://rb.gy/4fyery Некои [...]

Повеќе

ФЕВРУАРИ – СВЕТСКИ МЕСЕЦ НА СТЕРИЛИЗАЦИЈАTA КАЈ КУЧИЊАТА

ЈП Лајка се приклучува во одбележување на овој месец кој во светски рамки се одбележува со цел едуцикација на сопствениците и старателите на домашни миленици за важноста и придобивките од стерилизацијата. ПРИДОБИВКИ ОД СТЕРИЛИЗАЦИЈА: Кастрацијата/стерилизацијата има огромни придобивки не само на квалитетот на животот на кучето, туку и за спречување [...]

Повеќе

НАПРАВИ ХЕРОЈСКИ ЧИН. СПАСИ. ДОНИРАЈ. ПОМОГНИ!

Многу бездомни кучиња во овој период на ниски температури во потрага по храна и топло засолниште, се исложени на студ кој може да доведе до појава од хипотермија. Бидете хумани, грижете се за маалските кучиња, оставете им храна и вода, направете им превримено засолниште од картони или отворетe го влезот [...]

Повеќе

СОЦИЈАЛИЗАЦИЈАТА, ВАЖЕН ДЕЛ ОД ГРАДЕЊЕ НА ПОЗИТИВНИ НАВИКИ ВО ОДНЕСУВАЊЕТО КАЈ КУЧИЊАТА

Вежбите преку кои се применуваат техниките за социјализација на кучињата згрижени во прифатилиштето на ЈП Лајка се дел од секојдневните практики на негователите кои се грижат за нивната благосостојба. Во прифатилиштето на ЈП Лајка негователите покрај дневната нега и грижа, посветено работат на социјализиција и ресоцијализација на кучиња, редовни прошетки, [...]

Повеќе

ПРИЈАВИ КУЧЕ ЗА ХУМАН ТРЕТМАН ВО ЈП ЛАЈКА – Постер изработен од Александра Митева

Пријави бездомно куче за стерилизација/кастрација во ЈП Лајка наinfo@lajka.com.mk и на02/2 56 58 59 и 071/219-925. Стерилизација/кастрацијата на бездомните кучиња е БЕСПЛАТНА! (Ова се однесува само на бездомните кучиња во општините на територија на град Скопје) Благодарност до Александра Митева, студентка на Акредитираната програма за графички дизајн при Semos Education [...]

Повеќе