Соопштенија

МЕЃУНАРОДНА НЕДЕЛА НА ВЕТЕРИНАРНИТЕ ТЕХНИЧАРИ (13-19.02.2023)

МЕЃУНАРОДНА НЕДЕЛА НА ВЕТЕРИНАРНИТЕ ТЕХНИЧАРИ (13-19.02.2023) Ветеринарните техничари се важен дел од медицинскиот персонал и играат важна улога во извршување и спроведување на ветеринарните практики во секоја ветеринарна амбуланта. Меѓународната недела на ветеринарните техничари која оваа година се одбележува од 13-19.02, има за цел истакнување на важноста и оддавање признание …

Повеќе
Новости

ОДБЕРИ СИ ОМИЛЕНО КУЧЕ ОД ЈП ЛАЈКА, СТАНИ ВИРТУЕЛЕН СТАРАТЕЛ И ДОНИРАЈ ХРАНА ЗА НЕГО

ОДБЕРИ СИ ОМИЛЕНО КУЧЕ ОД ЈП ЛАЈКА, СТАНИ ВИРТУЕЛЕН СТАРАТЕЛ И ДОНИРАЈ ХРАНА ЗА НЕГО Во прифатилиштето на ЈП Лајка има околу 60 бездомни кучиња кои од определени причини не можат да се вратат на локацијата од каде се заловени. Се работи за кучиња кои биле залови по пријава за …

Повеќе
Соопштенија

КАТАЛОГ НА КУЧИЊА (КОИ НЕ МОЖАТ ДА СЕ ВРАТАТ НА ЛОКАЦИЈА)

Во прифатилиштето на ЈП Лајка, се наоѓаат околу 60 кучиња кои од определени причини не можат да се вратат на матичната локација и активно им бараме дом. Ова е КАТАЛОГОТ каде може да ги погледнете на следниот линк на кој се наведени сите информации во однос на кучето https://rb.gy/4fyery Некои …

Повеќе
Соопштенија

ФЕВРУАРИ – СВЕТСКИ МЕСЕЦ НА СТЕРИЛИЗАЦИЈАTA КАЈ КУЧИЊАТА

ЈП Лајка се приклучува во одбележување на овој месец кој во светски рамки се одбележува со цел едуцикација на сопствениците и старателите на домашни миленици за важноста и придобивките од стерилизацијата. ПРИДОБИВКИ ОД СТЕРИЛИЗАЦИЈА: Кастрацијата/стерилизацијата има огромни придобивки не само на квалитетот на животот на кучето, туку и за спречување …

Повеќе
Соопштенија

НАПРАВИ ХЕРОЈСКИ ЧИН. СПАСИ. ДОНИРАЈ. ПОМОГНИ!

Многу бездомни кучиња во овој период на ниски температури во потрага по храна и топло засолниште, се исложени на студ кој може да доведе до појава од хипотермија. Бидете хумани, грижете се за маалските кучиња, оставете им храна и вода, направете им превримено засолниште од картони или отворетe го влезот …

Повеќе
Соопштенија

СОЦИЈАЛИЗАЦИЈАТА, ВАЖЕН ДЕЛ ОД ГРАДЕЊЕ НА ПОЗИТИВНИ НАВИКИ ВО ОДНЕСУВАЊЕТО КАЈ КУЧИЊАТА

Вежбите преку кои се применуваат техниките за социјализација на кучињата згрижени во прифатилиштето на ЈП Лајка се дел од секојдневните практики на негователите кои се грижат за нивната благосостојба. Во прифатилиштето на ЈП Лајка негователите покрај дневната нега и грижа, посветено работат на социјализиција и ресоцијализација на кучиња, редовни прошетки, …

Повеќе