ЛАЈКА ОДБЕЛЕЖA 6 МЕСЕЦИ ОД СВОЕТО РАБОТЕЊЕ

Изминатите шест месеци направиме значаен исчекор во хуманиот третман и благосостојбата на бездомните кучиња од улиците на град Скопје. Со намалување на нивната популација и градење култура за вдомување, преку подигнување на свеста за одговорно сопствеништво и низа кампањи, успешно ја остваруваме нашата мисија.

Со секојдневни заложби на тимот на ЈП ЛАЈКА, многу труд, љубов кон бездомните кучиња и огромна поддршка од Град Скопје, успеавме да постигнеме мал дел од нашата цел.

Во моментов располагаме со статистика од почетокот на отварањето 14.10.2020 година до денес: 399 – Заловени кучиња 223 – Вратени на локација 184 – Стерилизации 160 – Кастрирани 74 – Вдомени 20 – Вратени на сопствениците 3 – Еутанизирани 2 – Угинати .

Со заловување на кучиња ЈП Лајка започна на 17.11.2021. Кучињата се заловени по пријави на граѓани, по Акциски план на ЈП Лајка и по пријави од Агенцијата за храна и ветеринарство.

Во иднина ги повикуваме сите граѓани да ни се придружат и заедно да го решиме проблемот со бездомните кучиња, а сликите на искасани и нападнати граѓани да бидат минато.

„Особено сум горда што за прв пат успеавме да изградиме искрена приказна за бездомните кучиња, целосно ослободена од товар и притисоци. Формиравме претпријатие кое има душа и вработени кои несебично се посветени на кучињата. Да имате можност да помагате е привилегија, а особена чест е тоа да го правите во служба на своите сограѓани и бездомните кучиња. Ги подигнавме стандардите и отидовме чекор понатаму во креирање на целосна стратегија за надминување на овој долгогодишен проблем за скопјани, како и успешна имплементација на бројни стандардно оперативни процедури“ – изјавува директорката Тина Петрушевска.

Во насока на досегашната успешна работа и понатаму продолжуваме со ова темпо и им овозможуваме на граѓаните сервис кој до сега го немале. Градењето на меѓусебната соработка и доверба е процес кој го поставивме на здрави темели и во иднина очекуваме дека ќе бидеме појдовна  мисла кај секој еден граѓанин, кога ќе најде куче на кое му е потребна помош.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required