ВАСЕ, КУЧЕТО СО ФИЗИЧКИ ХЕНДИКЕП ВДОМЕН УСПЕШНО ВО СЕМЕЈСТВО ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Васе е едно од фамилијата кучиња (Вини, Вил, Вилма, Ване и Вуди) кои ја имаа среќата да бидат вдомени во Велика Британија. Ване е роден со рахитични нозе, па поради негиот физички недостаток има потешкотии во движењето со двете предни нозе. Неговиот физички хендикеп, што неретко знае да биде пречка [...]

Повеќе

СЕ ВРАТИ НАСМЕВКАТА НА РАСЕЛ, КУЧЕТО КОЕ ПРЕД НЕКОЛКУ МЕСЕЦИ СЕ ПОЈАВИ САМО ПРЕД ВРАТИТЕ НА ЛАЈКА СО ЗАГНОЕНА РАНА НА ВРАТОТ НАСТАНАТА ОД ЗАВРЗАНА ЖИЦА

Изминаа 3 месеци од немилиот настан кога Расел се појави пред вратите на прифатилиштето на ЈП Лајка во загрижувачка состојба со длабока рана на вратот како последица од силно заврзана жица. По неколку месеци стручен надзор и хуман третман во прифатилиштето на ЈП Лајка, Расел во моментот се наоѓа во [...]

Повеќе

ВИДЕО: ДУЊА КОВАЧ ОДРЖА ОБУКА НА ТИМОТ НА ЈП ЛАЈКА

Во рамките на предвидените годишни активности за надградување и вложување во едукација на вработените, прифатилиштето на ЈП Лајка зема учество на Обуката за компетентност за спроведување на тест за социјализација на кучињата одржана на 07 јуни 2021 на Факултетот за ветеринарна медицина – Скопје. Обуката на наше задоволство ја водеше [...]

Повеќе

КПУ Затвор – Шутка го вдоми напуштениот германски овчар кој нападна деца

Германскиот овчар кој нападна деца во скопската општина Аеродром откако го помина хуманиот третман во Лајка, денес беше вдомен од страна на директорот Филип Андовна КПУ Затвор Шутка – Скопје,за службените потреби на оваа институција. Кучето Кара го помина комплетно целиот хуман третман во нашето прифатилиште откако претходно согласно записникот [...]

Повеќе

ВОЛОНТЕРИТЕ НА ЛАЈКА ГИ ШЕТАА И НЕГУВАА БЕЗДОМНИТЕ КУЧИЊА

Во текот на вчерашниот ден во посета на прифатилиштето на ЈП Лајка беа учениците од приватната гимназија Алгоритам.  На обострано задоволство имаа прилика да се запознаат, дружат, шетаат, бањаат и чешлаат кучињата во прифатилиштето, а истовремено благодарение нa вработените се запознаа и едуцираа за целиот хуман третман низ кој што [...]

Повеќе

Соработката со ФАКУЛТЕТОТ ЗА ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА – Скопје продолжува

Континуирано вложуваме во едукација на вработените од прифатилиштето на ЈП Лајка со цел да обезбедиме современ хуман третман за бездомните кучиња и најдобар сервис за нашите сограѓани. [...]

Повеќе

НОВИ СТАНДАРДИ ЗА ХУМАН ТРЕТМАН НА БЕЗДОМНИТЕ КУЧИЊА – ЈП ЛАЈКА – СКОПЈЕ

Прифатилиштето на ЈП Лајка – Скопје активно работи на згрижување на бездомните кучиња и нивен хуман третман. Тим од сертифицирани професионалци започна со заловување на бездомните кучиња низ градот Скопје и нивно сместување во суви и топли апартмани со подно греење и легла според сите стандарди, под редовна контрола, третман [...]

Повеќе

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ ЈП ЛАЈКА И ФВМ-СКОПЈЕ

Градењето на успешна соработка помеѓу прифатилиштето за бездомни кучиња на JП ЛАЈКА – Скопје и Факултетот за ветеринарна медицина – Скопје и понатаму продоложува. Врз основа на досегашното искуство и успешна соработка, на 3 ноември 2020 година беше и официјално потпишан Меморандумот за соработка помеѓу Ветеринарниот институт при Факултетот за [...]

Повеќе

ЈП ЛАЈКА И ЦЕНТАРОТ ЗА БЛАГОСОСТОЈБА НА ФВМ: ЕДУКАЦИЈАТА НА НОВИОТ ТИМ Е ОСНОВА ЗА УСПЕШНА РАБОТА

Освен вложувањето во инфраструктурата, ЈП Лајка Скопје вложува и во едукација на своите вработени. Внимателно го градиме нашиот тим и со континуирано надградување на знаењата на кадри кои се безусловни љубители на животни дополнително ги мотивираме успешно да ја извршуваат својата работа и да имаат привилегија да ја добијат довербата [...]

Повеќе

Дали „Лајка“ ќе ги спаси бездомните кучиња во Скопје?

Приказната за проблемот со бездомните кучиња, нападнати и искасани граѓани не застарува со години. Дали новото претпријатие „Лајка“, заедно со регистарот на домашни миленици и одговорно сопствеништво ќе понудат излез, поради бавното решавање на проблемот страдаат и граѓаните и животните? Тажните слики на масовно отруени кучиња, како последните од Пехчево [...]

Повеќе